Hoe bereid je je voor op je sollicitatie gesprek?

Hoe bereid je je voor op je sollicitatie gesprek?

Je hebt via de website www.vakantiebaaninhetbuitenland.nl je motivatie en CV verstuurd naar je dream job. Al snel krijg je bericht: je mag op gesprek komen. Je bent enthousiast maar vind het tegelijkertijd misschien ook wel een beetje spannend. Je wilt natuurlijk een goede indruk maken. Maar hoe bereid je je nu het beste voor?

Je outfit

Als je op sollicitatie gaat, ga dan voor jezelf na bij wat voor bedrijf je solliciteert en wat voor kleding hierbij past. Als je solliciteert naar een functie bij een chique hotel dan kun je je het beste wat netter kleden. Maar solliciteer je op een vacature als entertainer bij een camping? Dan mag het best wat meer casual. Een nette broek en t-shirt is bijvoorbeeld voldoende. Twijfel je over je kledingkeuze, vraag dan eens aan het bedrijf wat voor bedrijfskleren zij hanteren en pas je keuze hierop aan.

Verdiep je in het bedrijf

Zoek van te voren vast informatie op over het bedrijf waar je gaat werken. Hoe is het bedrijf begonnen? Wat is de missie van het bedrijf? Wat voor ervaring willen zij hun gasten geven?  Wanneer je dit terug laat komen in het gesprek dan weet je toekomstige baas dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Zet van te voren je vragen op papier

Schrijf voor je het gesprek hebt al je vragen die je hebt op en neem je notitieblok mee naar het gesprek. Op die manier vergeet je niets te vragen. Handige vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over je werktijden, loon, arbeidsvoorwaarden, of je reiskosten vergoed krijgt en of je collectief ziekenfonds verzekerd bent.

Bereid je voor

Het spreekt misschien voor zich: maar bereid je op tijd voor en kom op tijd. Je wilt natuurlijk niet te laat komen op je gesprek. Moet je iets meenemen naar het gesprek? Leg dit dan op tijd klaar zodat je het niet vergeet. Handige dingen om in je tas te stoppen zijn bijvoorbeeld ook je ID kaart, een kladblok, pen en je agenda.

Het gesprek

Het is zover! Het gesprek begint. Uiteraard stel je jezelf voor. Bedenk goed hoe je over wilt komen op de andere persoon. Wanneer er gevraagd wordt naar je hobby’s is het altijd goed om hier over te vertellen. Zo leert de andere persoon jou kennen. Zeg dus niet ik heb geen hobby’s. Iedereen heeft hobby’s. Ook jij. Veel voorkomende vragen zijn verder bijvoorbeeld het vragen naar je goede en slechte eigenschappen, waarom je deze functie wilt en wat jij wilt bijdragen aan het team. Het is zeker goed om van te voren alvast na te gaan hoe je hierop wilt antwoorden, maar zorg er voor dat het niet overkomt als een ingestudeerd stuk.

Het wordt daarnaast altijd erg gewaardeerd als je enthousiast bent over de vacature en oprechte interesse toont in het bedrijf. Vragen stellen is dus altijd goed.

Het gesprek is ook voor jou

Realiseer je dat het gesprek voor jullie allebei een kennismaking is en een manier om te kijken of jij en het bedrijf een goede fit voor elkaar zijn. Ga voor jezelf ook na of deze vacature echt bij jou past en of jij dezelfde visie voor je hebt als de persoon tegenover je.

Uitslag

Vergeet niet te vragen wanneer je de uitslag krijgt van het gesprek en hoe. Dit voorkomt onzekere wachttijd en komt professioneel over.

Blijf verder vooral jezelf! Dan komt het helemaal goed en rock je jouw sollicitatie gesprek.