‘Toen ik vroeger als kind op de camping kwam, was het altijd al mijn grote droom om zélf op een camping te werken’: ik hoor het supervaak tijdens sollicitaties. Geldt dat ook voor jou? Dan heb ik goed nieuws voor je: er is volop werk op campings in binnen- en buitenland en talloze manieren om het aan te pakken. Ik vertel je er graag meer over in dit blog!
Naar het buitenland
Campingwerk in Nederland is natuurlijk al gaaf, maar er zijn ook honderden (duizenden?) vacatures voor Nederlanders op campings in het buitenland. We zijn een populair volkje. Dat is ook makkelijk te verklaren: Nederlanders zijn een echt kampeervolk, en bezetten in Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje vaak het grootste deel van de campings. Wel handig om daar dus ook Nederlands personeel te hebben. Daarnaast hebben we als Nederlanders een grote talenknobbel, werken we vaak harder dan onze Zuid-Europese collega’s, en zijn Nederlandse campinggasten vaak de ‘big spenders’ in de bar. Win-win-win dus.
Functies
Nederlanders worden vooral ingezet waar je veel contact met gasten hebt: de animatie, receptie en horeca. Als je in de animatie gaat werken, moet je rekening houden met lange dagen: ’s ochtends miniclub met de kleintjes, ’s middags een sporttoernooi en ’s avonds bijvoorbeeld karaoke of bingo. Je bent dus de hele dag in touw, en dat 6 dagen in de week. Staat tegenover dat je de mooiste baan van de camping hebt! In de receptie en horeca zijn je dagen wat meer voorspelbaar, want je werkt gewoon volgens een rooster. In de horeca kan het natuurlijk wel laat worden.
Direct voor de camping of via een organisatie?
Dat kan een moeilijke keuze zijn. Er zijn een paar grote organisaties waar je goed aan de slag kan: op die manier heb je van tevoren ook heel duidelijk wat je kan verwachten (salaris, accommodatie, voorwaarden), en altijd iemand om op terug te vallen. Je volgt dan bij veel organisaties ook een professionele training vóór je vertrekt, en bij de beste organisaties word je ook in het buitenland nog begeleid en gecoacht. Ga je direct voor een camping werken, dan kan het zijn dat je een buitenland contract krijgt, en je salaris per cheque uitbetaald krijgt: lastig. Zorg dus dat je goede afspraken op papier zet! Hier schrijf ik later nog een blog over.
Voor- en nadelen
Uit eigen ervaring, en van de ongeveer 1200 mensen die ik de afgelopen jaren een campingbaan aan heb mogen bieden, kan ik je vertellen dat het een ervaring is die je leven verandert. Je werkt in een andere cultuur en zit even niet in je comfort zone. Je moet improviseren, leert elke dag nieuwe dingen en het is meestal één groot feest. Meestal. Het is namelijk niet een doorlopend stijgende lijn: je gaat ook moeilijke momenten tegenkomen als je lange tijd in het buitenland werkt. En juist daar leer je het meeste van: omgaan met tegenslagen en je eigen boontjes doppen! Een nadeel dan? Je verdient niet altijd hetzelfde salaris wat je zou verdienen met een zomerbaan als, bijvoorbeeld, vakkenvuller. Is dat het waard? Ik vind van wel!
Dit blog is geschreven door Iris van de Beek, verantwoordelijk voor de recruitment bij Team4Animation. Hij heeft zelf een aantal zomers op campings in Frankrijk gewerkt en plaatst nu jaarlijks zo’n 250 animateurs en animatrices op campings in het buitenland.
AnimatieAgrarischSportinstructeurOutdoorSki en snowboardChauffeurOp- en afbouwPropperDJReceptieReisbegeleiderStagiaireOntwikkelingswerkKokHorecaBeheerderTechnischHostessChaletstafOverigeCampingmedewerkerVaste banen